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Concern:  I am concerned that defining 
CPMs in a federal law could interfere with 
the role and authority of our credentialing 
body, NARM.  I want NARM to define 
who is a CPM.    

Question: If the CPM is defined in the federal Medicare and 
Medicaid statutes, is there a potential conflict between NARM 
and the federal government over who defines who is a Certified 
Professional Midwife?    

Response:  The definitions of CPMs in the draft CPM federal 
recognition bill do not establish or define the credentialing 
process for CPMs.  That is the function of the national certify-
ing body, NARM for CPMs, which defines the credential, the 
qualifications of those who are eligible to hold the credential, 
scope of practice, and routes and mechanisms for obtaining the 
credential.

Professions included in federal Medicare and Medicaid are 
defined in the law only for the purpose of indicating which 
professions can be reimbursed in these programs.  The defini-
tions will describe the qualifications for CPMs, credentialed by 
NARM, who are eligible for inclusion and reimbursement in 
these federal insurance programs.  

If you wish, you may take a look at the introduction to the 
definitions-of-provider section of the Social Security Laws, Sec. 
1861. [42 U.S.C. 1395x] which states that the definitions are 
“For purposes of this title.” https://www.ssa.gov/OP_Home/
ssact/title18/1861.htm

Frequently Asked Questions:   
The Current Strategy for Federal 
Recognition
In addition to requests for information and questions about 
the US MERA agreements and how they pertain to state and 
federal legislation, about the Principles for Model U.S. Midwife-
ry Legislation and Regulation, and about the Midwifery Bridge 
Certificate, NACPM has received concerns and questions 
about several specifics about the current strategy for federal 
recognition for CPMs.  Following are these concerns and ques-
tions and NACPM’s responses.    
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Concern:  The current strategy seems to 
complicate matters by including these defi-
nitions when bills introduced in previous 
Congresses did not.

Question:  Why does the current draft bill include all of these 
specifics about education and the Midwifery Bridge Certificate 
as a way of defining CPMs?

Response:  Actually, draft bills introduced during previous ses-
sions of Congress (H.R. 1036 and H.R. 1976) also contained a 
provision for the definition of the CPM.  Both bills introduced 
in the U.S. House of Representatives referred to:

 » services that— 
(A)  are furnished by a certified professional midwife 
(as defined by the Secretary);  

These previous versions of the bill provided no guidance to 
the Secretary for the definition of CPMs which would come 
during the rules process—which just as in states, follows the 
passage of a statute in order to implement it.  The current ver-
sion of the draft bill is an opportunity for CPMs to guide and 
influence the definition of the CPM in the Medicare/Medicaid 
statutes.  Without this guidance, it is likely that the accredit-
ed-education route to the credential would stand alone in rules 
and unlikely that bridging education would be included.  The 
US MERA agreements are a crucial opportunity to favorably 
influence the definition of CPM in federal statute.  The federal 
government has ultimate authority over who is reimbursed 
with federal dollars; this is our opportunity to have a hand in 
the federal definition of CPMs and include bridging education 
as described and administered by NARM.  

Before the US MERA agreements were available, the federal 
bill was written solely as a Medicaid amendment.  These agree-
ments provide the remarkable opportunity to lead the bill with 
a Medicare amendment (as the place in statute where provider 
definitions typically reside) with a corresponding Medicaid 
amendment.  With a definition of CPMs in federal statute for 
the purpose of inclusion in federal Medicare and Medicaid, 
we will indeed have achieved federal recognition of the CPM, 
with all of the benefits that will accrue to CPMs and childbear-
ing people from that recognition.      

Concern:  I am concerned CPMs are  
being discriminated against in the draft 
bill language, being singled out in ways 
other professions are not.

Question:  I see in the draft bill that the Certified Midwife 
(CM) is defined only by referring to the CM credential.  Why 
would the CPM have a more specific definition in the bill?  Are 
CPMs being singled out by the definition that refers explicitly 
to educational requirements?  It seems other providers included 
in the Social Security Act typically are only required to have a 
national credential to be included.   

Response:  Just as the federal government defines requirements 
for schools about who is eligible to receive federal funding for 
education, so too does the federal Department of Health and 
Human Resources (HHS) and the Centers for Medicare and 
Medicaid Services (CMS) define who is reimbursed by federal 
dollars for providing health services.  All providers currently in-
cluded in the Social Security Act and reimbursed by the federal 
Medicaid program are required to have an accredited education 
by the requirements of their credential.  For example, Certified 
Nurse-Midwives, physicians, nurses, and chiropractors – some 
of the providers in the Social Security Act – all must have an 
accredited education to sit for their national exam and apply 
for their credential.  This is not the case for CPMs.

In fact, providers included in the federal Medicare and Med-
icaid statutes are frequently defined in detail with regard to 
training and education—again, for the purpose of inclusion in 
the Medicaid program.  

If you would prefer to just read some examples from this 
source, they are included in the attached document, “Provider 
Definitions in SSA Examples.”  
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Examples of Provider  
Definitions in the Social Security Act 
 
From Section 1861 of the Social Security Act 
https://www.ssa.gov/OP_Home/ssact/title18/1861.htm 
 

Physician

(r) The term “physician”, when used in connection with the 
performance of any function or action, means (1) a doctor of 
medicine or osteopathy legally authorized to practice medicine 
and surgery by the State in which he performs such function 
or action (including a physician within the meaning of section 
1101(a)(7)), (2) a doctor of dental surgery or of dental medi-
cine who is legally authorized to practice dentistry by the State 
in which he performs such function and who is acting within 
the scope of his license when he performs such functions, (3) 
a doctor of podiatric medicine for the purposes of subsections 
(k), (m), (p)(1), and (s) of this section and sections 1814(a), 
1832(a)(2)(F)(ii), and 1835 but only with respect to functions 
which he is legally authorized to perform as such by the State in 
which he performs them, (4) a doctor of optometry, but only 
for purposes of subsection (p)(1) with respect to the provision 
of items or services described in subsection (s) which he is 
legally authorized to perform as a doctor of optometry by the 
State in which he performs them, or (5) a chiropractor who is 
licensed as such by the State (or in a State which does not li-
cense chiropractors as such, is legally authorized to perform the 
services of a chiropractor in the jurisdiction in which he per-
forms such services), and who meets uniform minimum stan-
dards promulgated by the Secretary, but only for the purpose of 
sections 1861(s)(1) and 1861(s)(2)(A) and only with respect 
to treatment by means of manual manipulation of the spine (to 
correct a subluxation) which he is legally authorized to perform 
by the State or jurisdiction in which such treatment is provid-
ed. For the purposes of section 1862(a)(4) and subject to the 
limitations and conditions provided in the previous sentence, 
such term includes a doctor of one of the arts, specified in such 
previous sentence, legally authorized to practice such art in the 
country in which the inpatient hospital services (referred to in 
such section 1862(a)(4)) are furnished. 
 

Concern:  I know the US MERA  
agreements were drafted to support state 
legislation.  I am concerned about using 
them for the federal strategy.

Question:  What are the advantages of aligning the definition 
of CPM with US MERA agreements?  

Response:  As is occurring with US MERA-aligned state 
legislation, aligning the federal bill with these agreements is 
creating new and previously-unattainable support and allies. 
In previous years and Congresses, ACNM stood in opposition 
to the bill over issues of educational requirements; now, the 
bill includes ACNM priorities—federal recognition for CMs 
—and we are advocating together for this legislation.  ACOG 
has endorsed the ICM Global Standards for education and 
regulation, as well as the Midwifery Bridge Certificate, foun-
dations for the current federal initiative; we are continuing to 
seek negotiations with ACOG regarding this federal bill.  With 
additional support from stakeholders, key Congressional com-
mittee members and staff have shown significant interest in our 
provision, especially the cost savings to the Medicaid program 
with reimbursing for CPM services more broadly.  Aligning 
the federal bill with the consensus agreements from US MERA 
is causing breakthroughs to achieving federal recognition for 
CPMs, a linchpin for all health professions in the U.S.

We know issues surrounding the current strategy for federal 
recognition for CPMs can be complex and confusing.  Please 
feel free to be in touch with us anytime at info@nacpm.org 
with your questions and concerns.    

NACPM has reached out in a number of ways to share in-
formation and engage CPMs and stakeholders in discussions 
about the federal recognition initiative.  Learn more about  
US MERA and federal recognition, including recordings of 
two webinars on US MERA, one on federal recognition, as 
well as Virtual Member Meetings and presentations about how 
states are using these new agreements and tools in our Legisla-
tion and Policy Webinar Series. nacpm.org/legislation-and- 
policy-webinar-series/

Please see also:  Federal Recognition: History and Current 
Strategy of the MAMA Campaign and Preparing for the Fu-
ture:  Recommendations for Midwives and Students
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Clinical Social Worker;  
Clinical Social Worker Services

(hh)(1) The term “clinical social worker” means an individual 
who—

(A) possesses a master’s or doctor’s degree in social work;

(B) after obtaining such degree has performed at least 2 years of 
supervised clinical social work; and

(C)(i) is licensed or certified as a clinical social worker by the 
State in which the services are performed, or

(ii) in the case of an individual in a State which does not pro-
vide for licensure or certification—

(I) has completed at least 2 years or 3,000 hours of post-mas-
ter’s degree supervised clinical social work practice under the 
supervision of a master’s level social worker in an appropriate 
setting (as determined by the Secretary), and

(II) meets such other criteria as the Secretary establishes.

(2) The term “clinical social worker services” means services 
performed by a clinical social worker (as defined in paragraph 
(1)) for the diagnosis and treatment of mental illnesses (other 
than services furnished to an inpatient of a hospital and other 
than services furnished to an inpatient of a skilled nursing facil-
ity which the facility is required to provide as a requirement for 
participation) which the clinical social worker is legally autho-
rized to perform under State law (or the State regulatory mech-
anism provided by State law) of the State in which such services 
are performed as would otherwise be covered if furnished by a 
physician or as an incident to a physician’s professional service.

Physician Assistant and Nurse Practitioner

(Note: Definitions Embedded under “Rural Health Clinic Ser-
vices and Federally Qualified Health Center Services”)

(5)(A) The term “physician assistant” and the term “nurse prac-
titioner” mean, for purposes of this title, a physician assistant or 
nurse practitioner who performs such services as such individ-
ual is legally authorized to perform (in the State in which the 
individual performs such services) in accordance with State law 
(or the State regulatory mechanism provided by State law), and 
who meets such training, education, and experience require-
ments (or any combination thereof ) as the Secretary may 
prescribe in regulations.

(B) The term “clinical nurse specialist” means, for purposes of 
this title, an individual who—

(i) is a registered nurse and is licensed to practice nursing in the 
State in which the clinical nurse specialist services are per-
formed; and

(ii) holds a master’s degree in a defined clinical area of nursing 
from an accredited educational institution.


